Aandachtspunten voor uw hypotheek

U bent al huiseigenaar met een hypotheek. Daarom moet u voor de hypotheek van uw nieuwe woning rekening houden met een aantal zaken.

Overwaarde
Wanneer u uw woning met winst verkoopt en u een gelijkwaardig of duurder huis koopt, krijgt u te maken met de bijleenregeling. U bent verplicht de overwaarde in te brengen in uw nieuwe woning om zo recht te houden op volledige hypotheekrenteaftrek.

Restschuld
Wanneer u uw woning met verlies verkoopt kan het zijn dat er een restschuld ontstaat. De hoogte van deze schuld heeft onder andere invloed op uw maximale hypotheek.

Hypotheek meenemen of oversluiten
Zitten er in uw huidige hypotheek aantrekkelijke voorwaarden? In veel gevallen kan u uw huidige hypotheek meeverhuizen naar uw nieuwe situatie.

Hypotheekrenteaftrek en hypotheekvorm
Heeft u een hoger hypotheekbedrag nodig dan uw huidige hypotheek? En wilt u profteren van fiscale hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u kiezen uit twee hypotheekvormen: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek.

Inzetten eigen spaargeld
De rente op uw spaarrekening is op dit moment erg laag. Door het gebruik van spaargeld verlaagt u de hypotheek die u nodig heeft en spaart u als het ware door besparing op uw hypotheekrente.
Onze hypotheekadviseurs helpen u bij het vinden van de juiste hypotheek waarbij rekening wordt gehouden met deze punten.

Stel gerust uw vraag
Bent u van plan om een andere woning te kopen en heeft u een vraag over de mogelijkheden voor uw hypotheek? Neem dan contact met ons op voor een afspraak of bel

Rentemiddeling
Een derde optie is rentemiddeling. Het voordeel van rentemiddeling boven het openbreken van de rentevast periode en het oversluiten van uw hypotheek is dat u direct minder gaat betalen zonder dat u in één keer alle boeterente hoeft te betalen.

Bij rentemiddeling berekent de geldverstrekker het gemiddelde van de rente die u nu betaalt en de huidige lage hypotheekrente van de nieuwe rentevaste periode die u kiest. U betaalt dus geen boeterente.

Wat is de beste keuze voor u?
Wilt u weten of u kunt profiteren van een lagere hypotheekrente? Wij onderzoeken graag voor u de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor een afspraak via het onderstaande formulier of bel

Wij geven u advies over de verschillende hypotheekvormen en uw mogelijkheden. En bekijken samen met u welke hypotheek het beste bij u past. Daarbij profiteert u nu van de laagste maandlasten en creëert u financiële mogelijkheden om straks uw dromen te realiseren.

Hypotheek oversluiten

Betaalt u een hypotheekrente die flink hoger is dan de huidige lage rente en wilt u besparen? Wij onderzoeken graag voor u de mogelijkheden.
Betaalt u een hypotheekrente die flink hoger is dan de huidige lage rente en wilt u besparen? Wij onderzoeken graag voor u de mogelijkheden: de hypotheek oversluiten, de rentevaste periode openbreken of rentemiddeling.

Door de lage rente is het voor meer dan 20% van alle huiseigenaren financieel interessant om hun hypotheek aan te passen. Dat ze dat nog niet hebben gedaan, is omdat ze denken dat dit ingewikkeld is en bang zijn voor een hoge boeterente.

Oversluiten en boeterente
Hoewel de boeterente in sommige gevallen kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s, kan oversluiten toch financieel interessant zijn.

De boeterente is namelijk aftrekbaar bij uw aangifte Inkomstenbelasting. De fiscus betaalt dus een deel van de kosten. En als uw (netto) maandlasten honderden euro’s lager zijn, verdient u wat u heeft geïnvesteerd in enkele jaren terug. Zeker als u de rente voor langere tijd vastzet, kan oversluiten dus aantrekkelijk zijn.

Openbreken rentevaste periode
Wat voor boeterente geldt bij het oversluiten van uw hypotheek, geldt ook voor het openbreken van uw rentevaste periode. Het verschil met oversluiten is dat u wel dezelfde hypotheek bij dezelfde geldverstrekker houdt. Ook in dit geval moet u boeterente betalen die u mag aftrekken bij uw aangifte.